IsmertetőMeghívott előadókRészletes programBejelentkezés Vissza a jelenbe
Betekintés a múltba

Balla Ede Zsolt


Balla Ede Zsolt - író, szakrális földrajz-kutató (Székelyudvarhely)

1983-ban született Székelyudvarhelyen.
Szülővárosában, majd Csíkszeredában folytatta tanulmányait, a frissen indult Sapientia EMTE (Erdélyi Magyar Tudományegyetem) vidékfejlesztés-szociológia szakán végzett.

"Már kiskoromtól érdekelt az ember és táj szentséges kapcsolata. Tagja lettem a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő mozgalomnak, és éveken keresztül tevékeny részt vállaltam természetvédelmi és természeti neveléssel foglalkozó programokban.
2005-ben volt szerencsém találkozni a magyar szerves műveltség alapjaival, mely világképnek legnevesebb képviselői között Pap Gábor művészettörténészt, Szántai Lajos és Molnár V. József magyarságkutatókat, Géczy Gábor fizikust, stb. tisztelhetjük. Tanítóim segítségével megismertem nemzetünk élő, rokonító gondolkodásmódját, és biztatást kaptam a szülőföld alaposabb megismeréséhez és a tapasztaltak ismertetéséhez is."

A kétgyermekes családapa kedvenc időtöltése a kirándulás és a fényképezés. Első könyve 2010-ben jelent meg "Szent Földünk Rajza" címmel, ez összefoglaló alapmű a szakrális földrajz világának a megismeréséhez. 2013-ban "Oltáron az Olt" címmel adta ki színes albumát az Olt folyó mentén található szent helyekről és a vizek szentségéről.

Ez év februárjától Sepsiszentgyörgyön egy vetített képes előadás-sorozatot tartott "Szülőföldünk igaz meséi" címmel, mely keretében különféle témakörökről tárgyalt behatóan: Hogyan látta Szent István az országot?, Fénymagok a Szent Koronán. Bolygóminőségek égi rendje a zománcképeken, Velemértől Csíksomlyóig, A tér programozása, Székelyföldi falképek és templomi mennyezetek, Szakrális geometria - formák és jelek a tájban.

Azt vallja: "A szakralitás nem kívül, hanem belsőnkben keresendő. Képesek vagyunk megszentelni bármely helyet, ha lelkünkben hordozzuk a szentség magvait, ám ha bennünk nincsen szentség, a külvilágban sem fogjuk felismerni azt."