IsmertetőMeghívott előadókRészletes programBejelentkezés Vissza a jelenbe
Betekintés a múltba

Kisgyörgy Zoltán


Kisgyörgy Zoltán - geológus szakíró
Írói álneve: Sikó Zoltán

Árkoson született 1936. július 21-én.
Középiskoláit a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban végezte, a Bolyai Tudományegyetemen geológia-földrajz szakon szerzett egyetemi diplomát (1957). Előbb tanár Ozsdolán és Apácán, majd az erdővidéki szénbányák geológusa. A Háromszék napilap alapító tagja, jelenleg főmunkatársa. Aktív falujáró riporter.

Geológiai, bányaföldtani, őslénytani, barlangtani és vízföldrajzi szakdolgozatai a Földtani Közlöny (Bp.), Karszt és Barlang (Bp.), Aluta, Revista Minerilor, Acta Hargitensia, Dări de Seamă ale Comitetului Geologic és más szaklapok oldalain jelentek meg.

Szakmája mellett, mely főleg a Székelyföld hasznosítható ásványi kincsei, az ásványvizek és mofettagázok mint természetes gyógytényezők kutatására irányul, érdeklődése kiterjed az ipar- és tudománytörténet, turisztika, hely- és művelődéstörténet, valamint a népművészet tárgyköreire is.
Több mint kétszáz ilyen jellegű írása, cikke és tanulmánya hazai és külföldi magyar újságok és folyóiratok oldalain látott napvilágot.

Közkedveltek voltak a Megyei Tükörben közölt helytörténeti cikksorozatai. Több, Kovászna megyét ismertető monográfia társszerzője. Irodalmi riportokat is írt, turistakalauzokat is fordított magyar nyelvre.

Fontosabb munkái: Köpecbánya 1872-1972 (Vajda Lajossal, Sepsiszentgyörgy 1972); Erdővidék (útikalauz, Sepsiszentgyörgy 1973); Őslények nyomában (Kv. 1976); Jelzett turistaösvények Kovászna megyében (társszerzőként, Sepsiszentgyörgy 1978); Románia ásványvizei (Kristó Andrással, 1978); Háromszéki Vártúra - Kalauz (Barót, 2008); Harangoskönyv -Tornyok magasában Erdélyben- (Barót, 2010); Háromszéki borvizeskönyv (Sepsiszentgyörgy, 2013).